top of page
vlammen in houtkachel of houthaard
Hout als brandstof

Hout is al jaar en dag een belangrijke grondstof voor het verwarmen van onze woningen. Het vraagt soms wat geduld en inspanning, maar het is toch de moeite waard! Lokaal, duurzaam hout dat op een natuurlijke manier gedroogd is kan het verschil maken tussen een moeilijke stookavond of een avond met een gezellig vlammenbeeld.

Een warme kachel

Het vermogen van de kachel is van groot belang. Een veel te lichte kachel zorgt voor overstook van de kachel, een te zware kachel voor een saunagevoel. Geen van beide lijkt ons ideaal. 
Ook staat het correct en mooi branden in rechtstreekse verhouding met de keuze van de kachel. Vandaar dat we ons uiterste best zullen doen om het toestel te vinden die bij je past.

austroflamm houtkachel laag vermogen
warmteopslag door stenen in een austroflamm houtkachel
Warmteopslag nodig?

Als het in de winter kouder wordt, is het prettig om een haard te hebben die de warmte vasthoudt, ook als het vuur al uit is. Een warmte opslagsysteem bestaat uit stenen die in de bovenkant van de haard worden geplaatst. Deze stenen slaan de warmte op en geven deze geleidelijk vrij tot wel 12 uur na de laatste houtblok. Hierdoor blijft de kachel warmte uitstralen, ook nadat de vlam uitgedoofd is.

Moderne houtkachels

Ze worden meestal gekenmerkt door strakke lijnen en vormen. De moderne toestellen zijn meestal ook uitgerust met de modernste technieken qua verbranding. 
 

Klassieke houtkachels

De klassieke toestellen komen meestal van bedrijven met een rijke historie. Merken met een geschiedenis die terugkeert tot het begin van de huidige houtkachels. Die houtkachels hebben dan ook stijlvolle en karakteristieke detailafwerking.  
De rustiekere modellen halen ook de huidige normen die van belang zijn. 

Houtkachels met speksteen

Kachels met speksteen en geen speksteenkachels. Het verschil zit hem in het gewicht en opslagtijd van de warmte. De toestellen zijn lichter gebouwd dan massieve speksteenkachels en hebben ook geen tegenstroomprincipe. Niet tegenstaande nog altijd extra stralingswarmte vanwege de speksteen. Een aanrader!

bottom of page